YLE uutisoi toukokuussa, että kulutusluottoja tarjoavien yritysten mainonnasta jopa yli puolet on lainvastaista. Tämä ei ole yllättävää, sillä vastaavia havaintoja on tehty vuosien varrella paljon pankkien ulkopuolisten lainafirmojen parissa. Kannattaa siis tulkita lainayritysten mainontaa huolellisesti maalaisjärjellä. Lue tästä, millä tapaa sinua ehkä yritään petkuttaa.

Näin asiaa tutkittiin

YLE:n uutinen mainonnan epäeettisyydestä perustuu Kilpailu- ja kuluttajaviraston tarkastuskampanjaan. Tarkastajat kävivät läpi raha- ja korttiluottoja tarjoavien yritysten mainosmateriaalia. Selvityksessä käytiin läpi niin fyysisiä kuin netissäkin pyöriviä mainoksia.

Tutkittavana oli kaikkiaan 88 yritystä ja 150 mainosta. Ongelmia löytyi 93:sta mainoksesta tai verkkosivusta.

Mitä ongelmia paljastui?

Selvityksen mukaan kuluttajan on mainosmateriaalin pohjalta usein vaikea arvioida luoton hintaa tai sopimusehtoja.

Tarkastajat huomasivat mainosten olevan muutenin harhaanjohtavia. Lainayritykset saattoivat esimerkiksi antaa asiakkaiden ymmärtää, että laina olisi korotonta, vaikka korottomuus olisi koskenut vain lainan alkuosaa tai ensimmäistä nostoerää luottosuhteen alussa.

Eräs iso ongelma oli, että luotonantajat eivät voineet mitenkään selvittää luotonsaajien kelpoisuutta sen vaivaisen muutaman minuutin aikana, jonka monien lainojen hakeminen kestää.

Miten ongelma korjataan?

Kilpailu- ja kuluttajavirasto jakoi ongelmatapauksista huomautuksia, ja suurin osa yrityksistä puuttui epäeettiseen mainontaansa. Virasto aikoo jatkaa tarkkailua. Jos ongelmat toistuvat samoilla yrityksillä, nämä voidaan jopa poistaa määräaikaisesti luotonantajarekisteristä eli käytännössä kieltää niiden toiminta.

Etua.fi kilpailuttaa lainahakemuksesi luotettavilla lainatarjoajilla, ilmaiseksi. Tutustu!

Petollisen lainamainonnan historia

Myös aiempina vuosina etenkin pikavippiyritykset ovat kunnoustautuneet harhaanjohtavan mainonnan saralla.

Tyypillisin ongelma on luoda mielikuva, jossa pikavippi on pätevä pakokeino pois taloudellisista ongelmista ja kohti onnellista ja aurinkoista elämää. Tällainen mainonta houkuttelee etenkin nuoria tai muuten vastuuttomia kuluttajia hakemaan lainaa epärealistisin odotuksin.

Myös todellista vuosikorkoa ei mielellään ilmoiteta ja jos ilmoitetaan, niin pienellä tekstikoolla, ettei siihen kiinnitä huomiota.

Etua.fi kilpailuttaa lainahakemuksesi luotettavilla lainatarjoajilla, ilmaiseksi. Tutustu!

Pahimpia petkutuksia ovat olleet muutama vuosi sitten toimineet ”Tuomon Tuvat”, jotka olivat korkeakorkoisia pikavippejä tarjoavia sivustoja. Usein rahaa ei niistä edes tippunut, vaan huijari lupaili lainoja, mutta tekikin voittonsa kalliilla tekstiviestihakemuksilla.

Suosittelemme kuluttajia, etenkin nuoria, pitämään päänsä kylmänä, ja ottamaan vain lainaa, jonka varmasti pystyy maksamaan takaisin.

Lue lisää:

Yli puolet kulutusluottojen mainoksista lainvastaisia (YLE)