Kaikki me tiedämme, etteivät edullisimmat kulutusluotot löydy netin vertailusivustoilta tai ylihintaisia vippejään tyrkyttäviltä verkkomarkkinoijilta. Sen sijaan edullisin laina löytyy pankeista – ja sielläkin se halvin velka on aina vakuudellista. Onko sinulla tarjota vakuuksia lainasi tueksi? Opi lisää: tässä on halvin vakuudellinen kulutusluotto keväällä 2015.

Kaikki pankit halvimmasta kalleimpaan

Taloustaito-lehti laittaa monta kertaa vuodessa pankkien vakuudelliset kulutusluotot järjestykseen. Heidän hintavertailussaan pankeilta pyydetään tarjous 10 000 euron vakuudelliselle kulutusluotolle kolmen vuoden maksuajalla. Pankit saavat itse valita lainalle sopivan viitekoron. Seuraavassa taulukossa luotot on asetettu huhtikuun vertailun mukaiseen hintajärjestykseen:

Pankki Kokonaiskorko Viitekorko
Ålandsbanken 5,37 % Prime
Helsingin Op 5,70 % Euribor 12 kk
Danske Bank 5,73 % Euribor 12 kk
Hypo 5,87 % Euribor 12 kk
Nordea 6,00 % Euribor 3 kk
Aktia 6,07 % Euribor 12 kk
Suupohjan Op 6,15 % Euribor 12 kk
S-Pankki 6,39 % Euribor 12 kk
Handelsbanken 9,05 % Prime

 

Mitä vertailu kertoo meille?

Halvinta vakuudellista kulutusluottoa on tarjonnut jo kuukausien ajan Ålandsbanken, jonka tarjous on tässä vertailussa aivan omassa sarjassaan. Aiemmin tilastoja johtanut Nordea on tippunut vähitellen vertailussa yhä alemmas – osittain kenties pitkien ja lyhyiden viitekorkojen välisen eron tasoittuessa. Kaikki viitekorot ovat nyt matalia.

Helsingin Osuuspankki ja Danske Bank ovat melko tasoissa kakkosia. Edellisen kuun vertailutuloksiin nähden Helsingin Op on tiputtanut esimerkkilainansa hintaa kaikkein eniten. Jos aiot kilpailuttaa pankkeja ja pyytää niiltä tarjouksia vakuudellista kulutusluottoa varten, kannattaa sisällyttää ainakin taulukon kolme kärkipankkia mukaan kierrokselle.

Handelsbankenin röyhkeästi muita pankkeja kalliimpi lainatarjous perustuu pankin omaleimaiseen tuotevalintaan. Handelsbanken on antanut vertailuun mukaan vakuudellisen tililuoton, kun muilla pankeilla kyse on kertaluotosta. Handelsbanken ei siis ole aivan suoraan vertailtavissa muiden pankkien kanssa, sillä sen lainatuote on aivan omassa kategoriassaan.

Viides maininnan arvoinen erikoisuus vertailussa on Nordea, joka on jo pitkään ollut ainoa pankki Suomessa, joka suosii lyhyttä viitekorkoa. Niin asuntolainoissa kuin kulutusluotoissakin Nordea on se pankki, johon kannattaa mennä, jos on päättänyt sitoa lainan 3 kk euriboriin.

Entä Santander?

Vertailun ulkopuolelle on jätetty espanjalainen pankkijätti Santander, joka tarjoaa niin vakuudellisia kuin vakuudettomiakin kulutusluottoja. Santander ei toimi pankkina Suomessa, mutta se on meilläkin muun muassa merkittävin autorahoittaja. Lainaa Santander tarjoaa 2000 – 50 000 euron väliltä.

Jos kuluttaja aikoo kilpailuttaa vakuudellisen kulutusluottonsa, yhteydenotto Santanderin suuntaan voi kannattaa, sillä pankin lupausten mukaan korko voi olla matalimmillaan jopa 4,02 %. Se on kilpailukykyinen luku Suomen lainamarkkinoilla.