Lainojen korot ovat yhä erittäin matalalla. Tämä näkyy paitsi asuntolainoissa myös pankkien vakuudellisilla kulutusluotoissa. Katso tästä halvimmat pankkien kulutusluotot syykuussa 2015.

Mistä halvinta kulutusluottoa?

Taloustaito-lehti vertaili pankkien tarjoamat vakuudelliset kulutusluotot syyskuussa. Vertailuun käytettiin 10 000 euron ja kolmen vuoden lainaa.

Hae lainaa!

Ostosraha 400€ – 2500€

400 e – 3000 e yli 21 vuotiaalle. Rahat tilille heti ja maksuaikaa 1kk – 5 vuotta.

Lainojen korot eivät ole muuttuneet merkittävästi kesästä. Tällä hetkellä halvinta vakuudellista kulutusluottoa Suomessa tarjoavat vertailun perusteella Helsingin OP ja Danske Bank 5,70 prosentin korolla. Myös Hypo on kohtuuhintainen. Muiden pankkien korot nousevat kuuteen prosenttiin tai yli.

Tuttuun tapaan Handelsbanken oli Taloustaidon vertailussa hännillä. Tämä johtuu ilmeisesti siitä, ettei Handelsbanken tarjoa vertailuun soveltuvaa vakuudellista kulutusluottoa, joten heidän vertailutuotteensa on vakuudeton tililuotto.

Suositut viitekorot vakuudellisissa kulutusluotoissa

Viitekoroista suosituin on 12 kk euribor, tosin Nordea kauppaa yhä aktiivisesti myös 6 kk euriboria. Yleisesti ottaen lyhyet euriborit eivät ole pankkien listoilla, koska ne ovat nollassa tai jopa negatiivisen puolella. Pankin on siksi vaikea tehdä voittoa euribor-viitekorolla varustetuilla lainoilla.

Vertailluista pankeista vain Ålandsbanken tarjosi prime-korkoa. Kiinnostavana yksityiskohtana Ålandsbanken olisi korkomarginaalinsa puolesta voittanut koko vertailun, mutta prime-koron hintavuuden takia luoton kokonaiskorko nousi 6,49 prosenttiin, eli melkein vertailun häntäpäähän.

Milloin korkokäänne tapahtuu?

Korot ovat olleet pitkään alhaalla. Korkokäännettä on odotettu jo vuosia. Talouskasvun koheneminen euroalueella toisi sen tullessaan, mutta merkkejä takkuavan talouden elpymisestä on vain vähän.

Nordean ekonomistin mukaan käännettä ei kannata odottaa vielä pariin vuoteen. EKP tuskin nostaa ohjauskorkoaan vuoden 2016 aikana, joka tarkoittaa, että euriborit pysyvät nykyisissä ennätysmatalissa lukemissa. Mahdollisesti vuoden 2017 loppupuolella tai sitten vuonna 2018 korot alkavat taas liikkua ylöspäin. Tämä arvio perustuu euroalueen nykyiselle 1,5 % vuosittaiselle talouskasvulle.

Asuntovelallisen on hyvä pitää mielessä, että nykyinen korkotaso on lainan pitkässä mitassa pelkkä poikkeus. Luultavasti korot ovat huomattavasti korkeammalla suurimman osan aikaa ennen kuin laina on saatu maksettua pois. Mutta mikä tältä nousulta suojelisi? Oikeastaan mitään muuta järkevää strategiaa ei kuluttajalla ole nousulta suojautumiseen kuin pelivaran jättäminen omaan talouteen. Eli ei saa ottaa liian kallista lainaa, jonka lyhennykset kiristävät talouden äärimmilleen. Lainaturvavakuutukset ja kiinteät korot ynnä korkokatot ovat kaikki loppujen lopuksi pankin markkinointikikkoja ja niihin ei lähtökohtaisesti kannata turvautua, jollei tiedä täsmälleen, mitä on tekemässä.

Lue lisää:
Kauanko vielä viipyy korkokäänne? (Taloustaito)
Kulutusluotot vertailussa (Taloustaito)