Tässä artikkelissa on vertailtu eri pankkien vakuudelliset kulutusluotot. Hintavertailussa esittelemme seuraavat toimijat:

  • Helsingin OP
  • Nordea
  • Aktia
  • Hypo
  • Ålandsbanken
  • Danske Bank
  • Suupohjan Op
  • S-Pankki
  • Handelsbanken

Kerromme myös miten voit hakea lainaa suoraan netistä, haet sitten pankkien vakuudellista kulutusluottoa tai muuta lainaa.

Edullisin kulutusluotto

Vaikka omasta pankista voi hyviä vakuuksia vastaan saada lainaa jopa alle 5% korolla, kannattaa tutustua myös Bank Norwegianiin. Bank Norwegian tarjoaa lainaa helposti ja nopeasti jopa täysin ilman vakuuksia. Lainan todellinen vuosikorko on alkaen 4,99% mikä tarkoittaa, että Bank Norwegian pärjää hyvin pankkien kulutusluotoille paitsi että sitä on paljon vaivattomapi hakea. Tutustu tästä!

Pankkien vakuudelliset kulutusluotot ovat edullisimpia markkinoilla olevia kulutusluottoja. Pankkilainojen hinnat vaihtelevat huomattavasti asiakkaasta ja tapauksesta toiseen, joten luotettavan vertailun tekeminen on mahdotonta. Keskimäärin vakuudellisen kulutusluoton kokonaiskorko on suomalaispankeissa 6,18 %.

Seuraavassa on vertailtu tärkeimpien suomalaisten pankkien vakuudelliset kulutusluotot. Katso täältä myös pankkien ulkopuolinen luottotarjonta.

Taloustaidon vertailu

Taloustaito vertaili 9. lokakuuta 2015 yhdeksän pankin vakuudellisten kulutusluottojen hintoja. Lainasumma oli 10 000 euroa, laina-aika 3 vuotta. Seuraavassa taulukossa on esitettynä vertailun tulokset kaikessa yksinkertaisuudessaan. Korkoprosentit sisältävät sekä viitekoron että korkomarginaalin.

Pankki

Korko %

Viitekorko

Hypoteekkiyhdistys

5,34 %

12 kk Euribor
Ålandsbanken

5,41 %

Prime
Helsingin OP

5,70 %

12 kk Euribor
Danske Bank

5,70 %

12 kk Euribor
Nordea

6,00 %

6 kk Euribor
Suupohjan OP

6,06 %

12 kk Euribor
Aktia

6,07 %

12 kk Euribor
S-Pankki

6,37 %

12 kk Euribor
Handelsbanken

8,97 %

6 kk Euribor

Halvinta lainaa tarjosi siis Hypoteekkiyhdistys. Melkein kaksi kertaa kalliimpaa lainaa oli tarjolla Handelsbankenilla, joka toi vertailuun mukaan vakuudettoman tililuoton. Nämä ovat aina kalliimpia kuin vakuudelliset kertalainat. Vertailu osoittaa jälleen kerran, että kuluttajan kannattaa olla aktiivinen lainaa hakiessaan. Kilpailuttaminen ja vertaileminen voi säästää pitkän pennin näin ison lainan kohdalla.

Seuraavassa esittelemme kuuden vertailussa hyvin menestyneen pankin kulutusluottojen erityispiirteitä.

Löydä halvin vakuudeton kulutusluotto tai asuntolaina Etua.fi-palvelun kautta. Ilmaiseksi!

Hypoteekkiyhdistys

Suomen Hypoteekkiyhdistys on yhä sangen heikosti tunnettu taho lainojen hankkimiseen. Tämä on harmillista, sillä Hypon lainat ovat usein kilpailukykyisiä. Suurta lainaa suunnittelevan kuluttajan kannattaa liittää Hypo mukaan kilpailutuskierrokseensa kivijalkapankkien rinnalle. Hypo tunnetaan erityisesti asuntolainoista, mutta myös vakuudelliset kulutusluotot kuuluvat heidän valikoimaansa. Huomaa, että Hypo ei tarjoa lainkaan vakuudettomia lainoja.

Hypo tarjoaa vastaavia viitekorko- ja maksutapavaihtoehtoja kuin pankitkin. Sen sijaan vakuuksien suhteen Hypo on erittäin tarkka: vain suomalaiseen kiinteistöön vahvistetut kiinnitykset ja suomalaisen asunto-osakeyhtiön osakkeet kelpaavat Hypoteekkiyhdistykselle.

Lainavertailua tehdessään tarkistaa Hypon voimassaolevat palveluhinnastot. Hypon perimät lisämaksut saattavat nimittäin erilaisissa tilanteissa toimia hieman eri tavalla kuin kilpailijoidensa vastaavat. Toisinaan Hypo voi olla kalliimpi, toisinaan halvempi vaihtoehto.

https://www.hypo.fi/kulutusluotto

Ålandsbanken

Ålandsbanken on melko pieni pankki. Pankilla on selvästi vahvuuksia. Esimerkiksi se on onnistunut lama-aikoinakin pitämään taloutensa poikkeuksellisen vakaana. Myös asiakastyytyväisyyskyselyissä Ålandsbanken on menestynyt hyvin.

Ålandsbankenin Suoralaina-nimellä kulkevaa 3000 – 15 000 euron kulutusluottoa on mahdollista hakea suoraan verkkopankin kautta. Lainapäätös luvataan viikon sisällä. Merkillistä kyllä, tämän enempää tietoa pankki ei verkkosivuillaan halua jakaa. Vakuudellisten ja vakuudettomien lainojen eroista Ålandsbanken ei puhu lainkaan.

https://www.alandsbanken.fi/info/opencms/Finland/sv/banktjanster/lana_pengar/direktlan/

Helsingin Op

Op tarjoaa vakuudellista luottoa kahdessa muodossa: kertalainana tai jatkuvakäyttöisenä luottona. Kertalaina on perinteinen kulutusluotto, joka nostetaan kerralla ja kun se on maksettu pois, lainasopimus päättyy.

Jatkuvakäyttöinen luotto on joustoluotto, jota voi nostaa vapaavalintaisia määriä tarpeen mukaan. Sitä mukaa kun lainaa maksetaan takaisin, sitä on mahdollista nostaa jälleen lisää. Jatkuvaa luottoa lyhennetään joko euromäärältään kiinteinä kuukausierinä tai tietyn sopimuksessa määritellyn prosenttiosuuden mukaisesti.

Molemmat luotot edellyttävät luonnollisesti säännölliset palkka- tai eläketulot.

Lainan vakuudeksi Osuuspankki kelpuuttaa vastaavia asioita kuin muutkin pankit: yleisin vakuus on oma asunto. Myös muun muassa arvopaperit tai muu kiinteä omaisuus kelpaa vakuudeksi.

https://www.op.fi/op?id=20103

Danske Bank

Danske Bankin vakuudellinen kulutusluotto on nimeltään kertalaina. Lainan suuruus on vähintään 5000 euroa. Yläraja, hinta ja muut ehdot riippuvat hakijan maksukyvystä ja siitä, miten hyvät vakuudet lainalle asetetaan. Laina voidaan sitoa joko Danske Prime -korkoon tai 6-12 kuukauden euriboriin.

Jos kertalainaa käytetään vaikkapa auton tai veneen ostamiseen, kulkuvälineen omistusoikeus siirtyy ostajalle välittömästi, ei vasta sitten, kun laina on maksettu pois.

https://www.danskebank.fi/fi-fi/henkiloasiakkaat/lainat/muut-lainat/pages/kertalaina.aspx?tab=1#tabanchor

Nordea

Nordean lainojen ehdot ovat karkeasti ottaen vastaavat kuin Helsingin Osuuspankillakin.

Nordean vakuudellisen kulutusluoton voi maksaa takaisin haluamallaan tavalla. Annuiteetti, tasalyhennys ja kiinteä tasaerä ovat kaikki tasavertaisia vaihtoehtoja. Riippuu velallisen elämäntilanteesta, mikä näistä on järkevin ja turvallisin valinta.

Nordea tarjoaa perinteisesti mielellään myös lyhyitä viitekorkoja. Tällä hetkellä heiltä saa helposti 6 kk euriborin. Miinuksen puolelle painuneet 3 kk ja 1 kk euribor tuskin järjestyvät, vaikka Nordea olikin viimeinen pankki, joka niitä aiemmin tänä vuonna vielä tarjosi. Tarjolla on myös Nordea Prime tai 3 – 15 vuoden mittainen kiinteä korko.

Nordea markkinoi isojen kulutusluottojen rinnalla aktiivisesti lainaturvavakuutuksia. Lainaturva suojelee velallista tilanteessa, jossa hänen maksukykynsä esimerkiksi työttömyyden tai sairauden vuoksi heikkenee.

Erilaiset käsittelymaksut yms. on eritelty Nordean verkkosivulla seikkaperäisesti. Tämä helpottaa lainakulujen vertailua.

https://www.nordea.fi/henkil%C3%B6asiakkaat/lainat/lainat+ja+luotot/vakuudellinen+kulutusluotto/40157.html

Katso myös Aktian kulutusluotto

Tavallisten vakuudellisten kertaluottojen lisäksi Aktia kauppaa joustolimiittiä. Tämä on Aktia-pankkitiliin lisätty luotto, joka antaa tilille joustovaraa sopimuksen mukaiseen limiittiin saakka. Käytännössä kyseessä on siis muuten samanlainen vakuudellinen joustolaina, jota myös Osuuspankki tarjoaa, mutta sille ei tarvitse perustaa erillistä lainatiliä.

Aktia myy myös lainaturvavakuutusta, joka mahdollistaa enimmillään jopa 40 000 euron suuruisen korvauksen tilanteessa, jossa lainan takaisinmaksu velallisesta riippumattomista syistä vaikeutuu.

Kuten Nordea myös Aktia erittelee sivuillaan huolellisesti erilaiset lisämaksut. Tämä helpottaa lainahintojen vertailua.

www.aktia.fi

Muiden pankkien vakuudelliset kulutusluotot

Koska pankit käyvät jatkuvaa kilpailua asiakkaista, iso kulutusluotto kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa. Pankkien tarjoamien lainojen hinnat vaihtelevat kuukaudesta toiseen huomattavasti ja yhdessä vertailussa kalliiksi osoittautuva pankki voikin kuukauden-parin päästä ollakin halvin vaihtoehto.

Tämä onnistuu esimerkiksi Freedom-palvelun avulla.

Muut kulutusluotot

Jos haluat lainaa nopeammin tai et halua antaa lainallesi vakuuksia kannattaa tutustua tililuottoihin ja näihin lainoihin, jota voit hakea netistä heti ilman vakuuksia tai takaajia.