Pari vuotta sitten voimaan astunut korkokattolaki vähensi pikavippien määrää. Vielä tänäkin vuonna pikavippien määrä on ollut laskussa. Mitä tästä seuraa? Katoavatko pikavipit? Loppuvatko maksuhäiriöt? Lue lisää.

Pikavippien määrä laskee voimakkaasti

Verkkouutisten mukaan vuoden 2015 ensimmäisellä neljänneksellä pikavippien määrä jatkoi putoamistaan. Uusia vippejä myönnettiin tämän vuoden tammi-, helmi- ja maaliskuussa 41 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Yhteensä pienlainoja myönnettiin 135 804 kappaletta, ja kokonaissumma oli 26 miljoonaa euroa.

Taustalla on vuoden 2013 lakisääteinen korkokatto 51 %, joka teki teki vanhanmalliset pikavipit kannattamattomiksi. Moni yritys lopetti toimintansa, tai sivustot siirtyivät tarjoamaan isompia kulutusluottoja ja tililuottoja. Vain harva toimija tarjoaa nykyään todellisia pikavippejä. Suomessa toimii tällä hetkellä noin 45 pienlainayritystä, joista suurin osa on erikoistunut johonkin muuhun kuin perinteisiin vippeihin.

Pikavipin hinta

Tilastokeskuksen mukaan pienlainan keskimääräinen suuruus on 191 euroa ja laina maksetaan takaisin keskimäärin 93 päivässä. Pienlainat aiheuttavat 15 % kaikista uusien luottojen suomalaisille aiheuttamista kuluista.

Yleisesti ottaen on edullisempaa ottaa lainaa pankista kuin pienlainayrityksiltä. Pienlainoista halvimpia ovat vakuudelliset pienlainat. Usein voi myös olla edullisempaa avata tililuotto ja nostaa sieltä pieni summa kuin ottaa pieni kertaluotto.

Tämän lisäksi on monia tapoja, joilla lainayritykset kiertävät 51 prosentin korkokattoa. Siksi pikavipin hinta voi vaihdella yllättävän paljon riippuen siitä, millaisia porsaanreikiä laista milloinkin löydetään. Esimerkiksi maksullisten takauspalvelujen kauppaaminen vipin yhteydessä on eräs kuluttajaviranomaisen jo tuomitsema tapa nostaa lainan hintaa.

Vippien väheneminen ei ole kuitenkaan parantanut suomalaisten maksuhäiriötilannetta. Nyt lainaa otetaan usein isompia summia kuin aiemmin. Maksuhäiriöihin ajaudutaankin nykyään pienemmällä määrällä suurempia lainoja kuin aiemmin.

Kotitalouksien lainakysyntä on kokonaisuudessaan nousussa

Kauppalehden mukaan kotitalouksien lainakysyntä on nousussa. Pankinjohtajat arvioivat, että kotitaloudet ottavat vilkkaasti lainaa niin toisella kuin kolmannellakin vuosineljänneksellä. Suurin osa lainoista otetaan asunnon hankintaan tai peruskorjauksien tekemiseen. Lainanoton odotetaan olevan korkeammalla tasolla kuin samaan aikaan viime vuonna. Tämä kytkeytyy hieman vilkastuneisiin asuntomarkkinoihin.

Tilastokeskuksen mukaan 69 prosenttia suomalaisista kokee lainan ottamisen nykytilanteessa kannattavaksi.

Myös yrityslainojen määrä on kasvamassa, mutta hillitymmin kuin kotitalouksien lainojen määrä.

Lainoissa yhä useammin lyhennysvapaita

Suomen Pankin tietojen mukaan yhä useampi suomalainen järjestelee lainojaan uudestaan ja hyödyntää lyhennysvapaita. Talvella monet pankit tarjosivat asiakkailleen aktiivisesti ilmaisia lyhennysvapaita piristääkseen taloutta ja tietysti tienatakseen itse ylimääräistä lainan maksuaikaa pidentämällä. Monet suomalaiset tarttuivat tähän tarjoukseen, sillä lainan lyhentäminen ei ole useille kotitalouksille tällä hetkellä helppoa pitkittyneen taantuman vuoksi.

Lue lisää:
Pankinjohtajat: Kotitalouksien luotonkysyntä lisääntyy (Kauppalehti)
Pikavipit vähenivät edelleen vuoden alussa (Verkkouutiset)