Remonttilainasta rahoitusta asunnon tai rakennuksen kohentamiseen

Remonttilaina on laina, jolla voi rahoittaa asunnon tai rakennuksen kunnostus-, muutos- ja saneeraustöitä. Remonttilaina on kulutusluotto, jota myöntävät pankit ja muut rahoituslaitokset. Sitä voivat hakea sekä yksityishenkilöt että taloyhtiöt.

Remonttilainaa kanattaa ensisijaisesti hakea pankista, koska tämä on edullisin vaihtoehto. Myös netistä haettavat joustoluotot toimivat, mutta ne ovat kalliimpia. Tutustu listaan täällä

Remonttilaina yksityishenkilöille

Kotitalouksissa remonttilainalla rahoitetaan yleensä asunnon korjauksia tai parannuksia, mutta sitä voidaan käyttää myös kodinkoneiden tai huonekalujen ostoon tai vaikkapa sisustukseen. Remonttilainan saamiseen vaikuttaa maksukyky. Tulojen ja kiinteän omaisuuden lisäksi arvioidaan menojen ja muiden lainojen suuruus. Remonttilainaa, samoin kuin muitakin lainoja, hakiessa tarkistetaan aina hakijan luottotiedot.

Kuten muidenkin lainojen, remonttilainan ehdot ja kulut vaihtelevat eri rahoituslaitosten kesken. Kulutusluottoja tarjotaan nykyisin mitä vaihtelevimmilla ehdoilla, joten remonttilaina kannattaa kilpailuttaa huolellisesti. Jotkut pankit myöntävät remonttilainaa vain jo asiakassuhteessa oleville henkilöille. Ne voivat myös edellyttää, että remonttilainan hakijan on siirrettävä muutkin raha-asiansa rahoittavaan pankkiin.

Pieniin kulutusluottoihin ei aina tarvita vakuuksia tai takauksia. Suuriin lainoihin niitä todennäköisesti tarvitaan. Ilman vakuuksia myönnettävät lainat ovat usein vakuudellisia lainoja kalliimpia. Jos omistusasunnon vakuusarvoa on käytettävissä, eli sitä ei ole kokonaan sidottu muiden lainojen vakuudeksi, sillä voidaan taata remonttilaina.

Remonttilaina voidaan tavallisesti yhdistää muihin kulutusluottoihin tai olemassa olevaan asuntolainaan. Etuna yhdistämisessä on se, että lainat voidaan maksaa takaisin yhdellä maksuerällä ja takaisinmaksu on helpommin hallittavaa. Mikäli remonttilaina on otettu vakituisen asunnon kunnostamista varten, siitä voi saada korkovähennystä verotuksessa samaan tapaan kuin asuntolainasta.

Taloyhtiön remonttilaina

Taloyhtiöt ottavat usein remonttilainaa suurten korjausten, kuten putkisaneerauksen tai julkisivuremontin rahoittamiseksi. Taloyhtiöt saavat usein lainaa huonommilla ehdoilla kuin yksityisasiakkaat, sillä taloyhtiöiltä veloitetaan usein korkeampaa marginaalia. Koska remonttilainan takaisinmaksu ei saa nostaa asukkaiden asumiskuluja kohtuuttomasti, laina-aika sovitaan tavallisesti pitkäksi ja korkokuluja kertyy paljon. Jos taloyhtiön remonttilainan ottaa henkilökohtaiseksi lainaksi omasta pankista, korkokuluja saa yleensä pienennettyä.