”Skimmaus” eli rahakorttien kopiointi pankkiautomaateilla on kasvussa. Näin suojelet pankkikorttiasi ja luottokorttiasi skimmaajilta. Lue ohjeet.

Suomalaisten kopioituja luottokortteja käytössä mm. Balilla

Rikolliset ovat viime vuosina keksineet näppärän keinon varastaa luottokortteja tai pankkikortteja omaan käyttöönsä omistajan huomaamatta. Esimerkiksi Otto-automaatteihin tai bensa-aseman kortinlukijoihin asennettavat kopiointilaitteet tallentavat maksukortin tiedot ja antavat ne rikollisen käyttöön.

Viimeisimmässä isossa tapauksessa Pieksämäen ABC-huoltoasemalla kopioitiin syyskuussa kymmenien tai satojen korttien tiedot. Nyt, kuukausia myöhemmin, ihmiset alkavat vasta havahtua tähän, kun heidän tililtään katoaa eri kokoisia summia. Rikolliset käyttävät huoltoasemalla kopioituja kortteja tällä hetkellä Balilla ja muualla Indonesiassa. Usein summat ovat pieniä ja epämääräisen suuruisia, jolloin niihin ei välttämättä kiinnitä huomiota. Joskus tililtä voi kuitenkin kadota jopa tuhat euroa, ja tämä herättää kenen tahansa huomion.

Vastaavasti viime joulukuussa kopioitiin kortteja Heinolassa. Tämänkin tapauksen täydet seuraukset tulevat esiin varmasti vasta kuukausien päästä.

Näin tunnistat rikollisten tuunaaman pankkiautomaatin

Korttiluukun päällä oleva kopiointilaite on melko pieni, suunnilleen pelikorttipakan kokoinen. Se näyttää yleensä osapuilleen samalta kuin automaatin normaali korttiaukko. Laite asennetaan aukon päälle, jolloin aukko ulkonee enemmän kuin normaaleissa automaateissa. Mahdolliset kortin syöttösuuntaa ilmaisevat merkinnät, kuten nuolet tai tarrat, saattavat jäädä osittain kopiointilaitteen alle. Tämä voi paljastaa skimmauslaitteen.

Joskus näppäimistön päälle on asennettu valenäppäimistö PIN-koodin varastamiseksi. Myös se kohoaa normaalia näppäimistöä korkeammalle.

Maksu- ja nostoautomaatit ovat normaalisti hyvin jämäkkää tekoa. Pieni näppäimistön tai korttiaukon heilutteleminen ei saisi aiheuttaa minkäänlaista liikehdintää komponenteissa. Jos joku automaatin osa tuntuu heiluteltaessa tai tönäistäessä huteralta, kyseistä automaattia ei kannata käyttää. Ilmoita siitä automaatin huoltonumeroon.

Ylipäätään, jos näyttää, että jokin automaatissa ei ole standardien mukaista, on syytä olla syöttämättä siihen korttiaan. Mikäli vierekkäin on useita automaatteja, voit verrata niitä toisiinsa. Jos löydät poikkeamia, älä käytä kumpaakaan automaattia, vaan ota yhteyttä laitteesta vastaavaan tahoon.

Muita vinkkejä skimmaajien torjumiseksi

Automaatin tutkiminen on yksi tapa välttyä rikollisten uhriksi joutumista. Se ei ole kuitenkaan takuuvarma keino, sillä joskus huijaukset on toteutettu taitavasti. Kopiointilaite voi esimerkiksi olla sisäpuolella tai PIN-koodia urkitaan kameroilla.

Kameroita voi välttää peittämällä näppäimistön PIN-koodia syötettäessä. Huomaa tällöin, että kamera voi olla hyvinkin lähellä näppäimistöä, esimerkiksi näkösuojana toimivan pienen muovikopan sisällä.

Kopiointilaitetta voi yrittää huijata heiluttelemalla korttia sen syöttämisen yhteydessä sivusuunnassa. Tämä ei estä itse automaattia lukemasta korttisi tietoja, mutta korttiaukon suulle asennettu skimmauslaite saattaa hämääntyä siitä, ettei magneettiraita kuljekaan sen läpi suorassa.

Mitä jos korttisi kopioidaan?

Jos alat huomata tililläsi outoja suorituksia, ota yhteyttä pankkiin ja poliisiin. Kunhan kuluttaja toimii kyllin nopeasti, häntä ei katsota vastuulliseksi maksamaan kortilta varastettuja rahoja.

Lue lisää aiheesta:
Pieksämäellä kopioituja kortteja käytetty Balilla (Ilta-Sanomat)
How to spot and avoid credit card skimmers (PC Mag)